Two Mews Houses developed simultaneously with extensive basement excavation

This project involved the redevelopment of two adjacent two storey Mews Buildings at the northern end of Devonshire Mews West.

We proposed a number of options for appraisal. Eventually the chosen scheme was to create two new Mews houses, retaining garage parking to each. Both buildings were extended into the roof space, enabled by the extension of parapet heights and the realignment of floor levels. Full excavation of new basements ensured that appropriate sized kitchen/dining/living spaces were achieved as well as the critical ratio between living and sleeping spaces. The design emphasis was on creating spaces with multiple daylighting aspects, particularly where rooms were formed by excavation. This was achieved both diagonally at basement level and longitudinally at upper levels. All bedrooms were provided with ensuites, the finishes of which were graded according to their primacy. Natural finishes were specified on primary spaces, smoked and natural oak on lower floors, fossilised limestone to basement, and polished and honed marbles to master bathrooms.

 

27 28 dev mews bedroom storage architect

27 28 dev mews bedroom storage detail architect

27 28 dev mews bathroom shower architect

27 28 dev mews bathroom sink shelf detail architect

27 28 dev mews storage detail architect

27 28 dev mews site architect