Creating a new house
Formed by combining an existing dwelling with dentist's surgery

The brief was to create a generous three bedroom family dwelling with outdoor space.

Extra space was achieved by excavating at basement level. By creating a void to the formal ground floor reception room, natural light was provided to a well proportioned basement kitchen and living room. Two bedrooms and bathrooms were created on the first floor. Second floor accommodation is given over entirely to the master bedroom, dressing room, ensuite bathroom and discreet roof terrace.

The area of the project was 540m2 including additional 70m2 of mansard. 

Service included - Architects drawings including site, tender & planning.

Ground floor - Living area

Images show the void at ground floor to accommodate stairs and bring light to basement. Below right is entrance hall way - garage wall with recessed wall lights is skewed so that hallway becomes more than mere circulation space.

Lower ground floor - kitchen & dining area

Excavation of basement enables creation of generous family room. Structural steel frame articulated along spine wall. Hidden within stairwell is generous utility and service space.

First Floor - second bedroom

A spacious second bedroom with walk in wardrobe and ensuite bathroom with wet room walk in shower.

Top floor - main bedroom

The biggest master bedroom we've ever designed! The entire second floor is given over to one high ceilinged bedroom with a large dressing room, en-suite bathroom and roof terrace to host the perfect romantic soiree...

Top floor en suite bathroom

A beautifully proportioned naturally lit master ensuite with free standing bath, separate stone shower and custom made vanity furniture.

Terrace

Outside space is critical for the house but this was difficult to achieve. We created an intimate and private terrace attached to the bedroom and also accessed from the main stair for social occasions. Privacy was achieved via a raised rear wall with a series of sand blasted windows.

Construction Process

And this is what it looked like shortly after we started on site. We did contemplate reapplying for creation of a new cathedral  but resisted the temptation. As with every refurbishment, the stripping back of the existing building reveals an intriguing collage of past works.

16 marylebone mews living staircase architect

16 marylebone mews staircase architect

16 marylebone mews waredobe detail architect

16 marylebone mews bedroom built in storage architect

16 marylebone mews bathroom shower architect

16 marylebone mews bathroom suspended sink detail architect

16 marylebone mews bathroom stand alone bath architect

16 marylebone mews bathroom shower controls architect

16 marylebone mews site architect