Part conversion to medical and refurbishment with extended basement to form new medical building with new level access and lift


The project is the change of use, conversion and extension of an existing mixed use building into a new 750 sq.m medical facility.

The building in its original guise was typical of other Harley Street mixed use buildings with poor entrance space, scattered administrative spaces and residential accommodation at upper levels.   In our design, the entire interior was stripped back to structural elements and floor plates reconfigured to produce larger front suites and enable the introduction of a DDA lift serving all levels.

Roofs were reconfigured and extended to produce plant space to service future sufficient services for the conversion and also for the future subdivision of suites according to tenant needs. The Ground floor was removed and lowered to enable level access to the building, maximising accesiblity to all six floors and producing spaces relevant to all sectors of medical care.

Level Access - We strongly promoted the idea of level access to the building.   The Conservation Officers had many concerns which we managed to resolve. Consequently the building became the first building of this type on Harley street to provide access commensurate with the medical nature of the building.  Many other buildings are now following suit.

 

Ground floor plan architect w1

Ground Floor Plan

 

41HS Reception area common parts architect marble floor london w1

Main stairs and new lift

 41HS WC arhcitect 460px

Lower ground floor WC with LED detailing

41HS construction architect 460px

Opening up of the lower ground floor - with ground floor suspended over

41HS construction site w1 460px

New tight condenser zone over staircase

Reception room

Lower ground floor consulting room

Ground floor consulting room

First floor consulting room

Lift to lower ground floor

Level access from the street